Ако ви ужилят пчели или оси

Ако ви ужилят  пчели или оси Пчелите, осите и другите подобни на тях насекоми жилят най-вече през месеците  юли-август, когато настъпят големите горещини. Пчелната отрова притежава многообразно действие върху човешкия организъм. От едно ужилване може да възникне кратковременна болка и парене, кожата почервенява и на мястото се появява оток, който след 1—2 часа спада. Върху лицето, около очите, отокът може да се задържи до 2 и повече денонощия. Ако човек бъде ужилен от десетки или над 100 пчели, се развива обща токсична реакция. Има хора с повишена чувствителност към пчелната отрова, у които се развива тежка алергична реакция дори и при едно единствено ужилване. Те трябва да са много внимателни и да познават мерките, които се предприемат в такива случаи. Страдащите от алергия получават сърбеж и обриви, понякога и отоци, дори далеч от ужилените места.. У някои общото състояпие бързо се влошава, настъпва задух, виене на свят, в тежките случаи загуба на съзнанието. Ето защо при ужилване тези хора трябва незабавно да получат лекарска помощ. Страдащите от алергия от пролетта до есента трябва да носят със себе си бързо действуващи инсектициди във вид на аерозоли (флакончета). Те могат да се използуват за прогонване на насекомите както в жилищните помещения, така и в градината, гората и полето. Ако наоколо летят пчели, не бива да се ръкомаха и да се правят резки движения. През лятото алергичните към ужилване не бива да употребяват парфюми и лакове за коса: техният аромат привлича жилещите насекоми. Те се дразнят и от миризмата на чесън, кромид лук, лош дъх от устата, а потта и миризмата на коне, магарета и овце ги вбесява и нищо не е в състояние да ги

успокои. Ето защо тези животни не трябва да се оставят да пасат покрай пчелините.

Първото нещо, което трябва да се направи при ужилване от пчели или оси, е да се извади жилото чрез изстъргване с нокът или ножче. В никакъв случай това не трябва да става чрез натискане

или хващане с пръсти, за да не се изцеди съдържащата се в неговата торбичка отрова в тъканта. На ужиленото място се поставя студена кърпа или мястото се държи под струя студена вода. След това трябва незабавно да се потърси и лекарска помощ.

За тези, които не страдат от алергия. При ужилване трябва вимателно да се извади жилото и убоденото място да се навлажни с разреден амонячен разтвор (1 част амонячен разтвор в 5 части дестилирана вода). Ефикасни са също бледорозов разтвор от калиев перманганат или солена вода (1 чаена лъжичка сол в 1 чаша вода).

Вътрешно се приема 3 пъти дневно по една ампула витамин „С” и по половин чаша разтворен във вода пчелен мед (1 супена лъжица мед в 1 чаша студена вода).

• Сокът от листата на чубрицата бързо успокоява болките при ужилваие от пчели.

• Листа от магданоз, поставени върху ужиленото място, също успокояват болките.

Вашият коментар