Почистване на петна от сапун


Почистване на петна от сапун Петна от сапун се получават, когато дрехите са прани в раз­твор, приготвен от настърган сапун, в който поради недостатъчно кипене са останали неразтворени във вода късчета. Последните се прилепят върху тъканите, в резултат на което по съответните места багрилата се разрушават.

Прилепналите късчета от сапун най-често се отстраняват чрез изчеткване на изсушената тъкан. Те могат да се отстранят и като се намокрят с топла вода и се разтрият между пръстите до пълното им разтваряне. След това дрехата се изплаква няколко пъти с вода и се пристъпва към възобновяване на цвета и. За тази цел тя се потапя в съд, съдържащ над 5 л топла вода 15-20 капки мравчена киселина (за вълнени дрехи) или 15 – 20 капки 70- 80%-на оцетна киелина (за памучни дрехи). Дрехата се изплаква няколко пъти с топла вода и се оставя да изсъхне.

Ако след изглаждането върху тъканта са останали обезцветени места, тя се ретушира, както следва: вълнената – с пастелни моливи, а  копринената- с маслени  бои.


Вашият коментар