Почистване на петна от вишни, череши, касис и др.


Почистване на петна от черешиПресни петна се почистват лесно, като се обработят със слаб амонячен разтвор. Старите петна обаче са много устойчиви и тяхното пълно отстраняване е почти невъзможно.

Петната върху бели памучни и ленени тъкани се намокрят с гъба, напоена с олеинова киселина, а върху вълнени икопринени тъкани – с бензинов сапун. Разтворителят се втрива в тъканта с пръсти. След това петната се дообработват с дихлоретилен. За пълното им отстраняване тъканта с петната се премества върху чиста подложка и почистването се повтаря, докато върху нея не се появяват повече следи. Почистеното място се протрива с там­пон, напоен с бензин, и се посипва с талк.

Ако след отстраняването на талка върху тъканта са останали следи от петната, те се премахват, като се намокрят с мека четка, потопена в 5 %-ен амонячен разтвор. Почистените места се про­миват с вода и се подсушават със суха кърпа или гюдерия. Ако и в този случай върху тъканта все още са останали слабо виолето­ви следи, те се отстраняват чрез избелване, като се има предвид следното:


  • Памучните и ленените изделия и тъкани се избелват с бели­на (натриев хипохлорит) или кислородна вода.
  • Вълнените изделия и изделията от естествена коприна се избелват с кислородна вода, натриев хидросулфит или калиев перманганат.
  • Изделията от ацетатна коприна, найлон, капрон, перлон и други синтетични материали се избелват с белина, кислородна вода, натриев хидросулфит,употребени само като разредени разтво­ри и при ниска температура. Кислородната вода и натриевият хидросулфит се употребяват за избелване само на бели тъкани.Вашият коментар