Почистване на петна от вишни, череши, касис и др.

Информационни, Петна, Плодове, Помогни си сам, Почистване, Почистете сами, Рецепти Add comments


Почистване на петна от черешиПресни петна се почистват лесно, като се обработят със слаб амонячен разтвор. Старите петна обаче са много устойчиви и тяхното пълно отстраняване е почти невъзможно.

Петната върху бели памучни и ленени тъкани се намокрят с гъба, напоена с олеинова киселина, а върху вълнени икопринени тъкани – с бензинов сапун. Разтворителят се втрива в тъканта с пръсти. След това петната се дообработват с дихлоретилен. За пълното им отстраняване тъканта с петната се премества върху чиста подложка и почистването се повтаря, докато върху нея не се появяват повече следи. Почистеното място се протрива с там­пон, напоен с бензин, и се посипва с талк.

Ако след отстраняването на талка върху тъканта са останали следи от петната, те се премахват, като се намокрят с мека четка, потопена в 5 %-ен амонячен разтвор. Почистените места се про­миват с вода и се подсушават със суха кърпа или гюдерия. Ако и в този случай върху тъканта все още са останали слабо виолето­ви следи, те се отстраняват чрез избелване, като се има предвид следното:


  • Памучните и ленените изделия и тъкани се избелват с бели­на (натриев хипохлорит) или кислородна вода.
  • Вълнените изделия и изделията от естествена коприна се избелват с кислородна вода, натриев хидросулфит или калиев перманганат.
  • Изделията от ацетатна коприна, найлон, капрон, перлон и други синтетични материали се избелват с белина, кислородна вода, натриев хидросулфит,употребени само като разредени разтво­ри и при ниска температура. Кислородната вода и натриевият хидросулфит се употребяват за избелване само на бели тъкани.Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Вход