Борба срещу въшките

Въшките, които обитават по главата, се загнездват в замърсените коси на хора с лоша лична хигиена. Паразитите лесно се прехвърлят от човек на човек, което се случва най-често в училища, казарми, общежития и др. Въшките са преносители на петнист тиф и други тежки заболявания.

При установяване на въшки по главата косата внимателно се преглежда, откритите въшки се унищожават, главата се измива с топла вода и сапун (в последната вода се поставя малко оцет). След това трябва да сe потърси лекар, който ще предпише ефикасни препарати за окончателното премахване на въшките.

Може също косата да се остриже ниско, да се измие с катранен сапун и да се намаже със смес от равни части газ и боров терпентин, газ и оцет или пък да се маже със следната смес за въшки: 50гр. газ, 25 гр. дървено масло (зехтин) и 5 гр. перувиански балсам (купува се от аптеката). С тази смес главата се маже вечер преди лягане, увива се за през нощта с кърпа и на сутринта се измива с топла вода и сапун.

Въшките по окосмените части на тялото са по-дребни от въшките по главата. Живеят предимно по окосмените части под мишниците, половите органи и гърдите на мъжете, плътно впити в кожата. За сигурното им унищожаване, особено ако са много, най-добре е да се обръснат окосмените части и местата да се намажат със смес от равни части чист спирт и оцет. Може също местата да се намажат с газ и след около 1 час да се измият с топла вода и сапун. Тази процедура трябва да се повтаря през два дни. Ако кожата се раздразни, тя се измива с топла вода, подсушава се и се намазва с някой успокояващ крем .

Вашият коментар