Получаване на сапун при домашни условия

За полу­чаване па сапун при домашни условия може да се из­ползува всякаква мазнина, негодна за ядене (свинска мас, овча и говежда лой и др.). За осанунването на 3 кг мазнина е необходима 0,5 кг сода каустик, която се разделя на две равни части — 0,25 кг се разтварят в 3 л вода, а останалото количество от 0,25 кг – в 2 л вода. При разтварянето на содата каустик във вода се изискват внимание и предпазливост, защото при това се отделя голямо количество топлина и разтворът може да заври и да изпръска. Разтворът на сода каустик трябва да се прибавя във водата на малки порции при непре­станно разбъркване с дървена пръчка. (При възможност да се работи с очила и гумени ръкавици!)

Мазнината се поставя в десетлитров бакърен съд (котел или казан) и се стапя па слаб огън заедно с 3 л вода и малко сапунени стружки или отпадъчни парченца сапун (за по-бързо емулиране на мазнината). Към сто­пената мазнина се налива на малки порции в продълже­ние на един час при непрекъснато разбъркване с дървена лопатка първият разтвор от сода каустик. Образувалият се първоначално сапун емулира не осапунената мазнина на много ситни капчици, които поради голямата си повърхност реагират по-бързо с останалото количество сода каустик. То се прибавя в продължение на два часа на порции при непрекъснато бавно разбъркване. В края на осапуняването реакционната смес представлява гъст, прозрачен клей, стичащ се по лопатката като ципа, която се къса. Капка от него, капната на суха стъклена или порцеланова повърхност, след застиване се отделя лесно (не се размазва).

Полученият сапунен клей се изсипва в плитка тава, оставя се да се охлади, при което се втвърдява. Нарязва се на правоъгълни форми (големина — по желание) и се оставя да съхне. Той съдържа значително количество натриева основа, глицерин и вода около 60–70%. От 1 кг чиста мазнина може да се получи до 4 кг сапун.

Изсолването и получаването на по-висококачествен сапун става така. Към горещия още сапунен клей се прибавя 0,5 кг готварска сол и се бърка до пълното й разтваряне. Сапунът е неразтворим в солена вода и изплува на повърхността в чисто състояние. Отделе­ният на повърхността сапун се събира (чрез внимателно отливане), оставя се да се втвърди, след което се размива р мека (дъждовна) вода, чийто обем трябва да е малко по-голям от лугата. Сапунената смес се нагрява и се вари при бавно разбъркване, докато се получи еднороден клей. Той се излива в тава, оставя се да изстине и да се втвърди, след което се нарязва на калъпчета. При жела­ние да се получи по-висококачествен сапун изсолването и варенето в мека вода може да се повтори.

Вашият коментар