Борба срещу мухите

Познати са много видове мухи, но най-разпространени са домашните.

В гниещи отпадъци, гнили плодове и др. мухите снасят наведнаж голям брой яйца, от които след 5—6 дни се излюпват нови мухи. Всяка муха е носител на милиони микроби, между които има и много болестотворни. Мухите могат да пренасят причинителите на опасни инфекциозни болести, като дизентерия, коремен тиф, холера и др.

 

От другите видове мухи около жилищата се срещат зелената муха и синята месна муха. Те също могат да бъдат преносители на различни инфекциозни заболявания. За да се намали до минимум размножаването на мухите, борбата с тях трябва да се води едновременно в жилището и в двора.

Хранителните продукти трябва да се прибират в хладилника и в добре затворени шкафове. Не бива да се оставят хранителни отпадъци на открито.

Септичните ями трябва да се покриват с подходящо изрязани дъски, а тоалетните чинии — с капаци. Септичните ями трябва веднъж седмично да се дезинфекцират с варно мляко, хлорна вар или хлор амин

Добри резултати в борбата срещу мухите се получават и със специалните препарати, продавани в търговската мрежа, а също и с леплива хартия, която може да се приготви във всеки дом.

Вашият коментар