Почистване на петна от парфюми

Почистване на петна от парфюми

Петната се накисват с тампон, напоен с лек бензин, при често сменяне на поставените под тях подложки. Това се повтаря, до­като омекнат напълно. След това върху петната се втрива с пръст боров терпентин, а след няколко минути се капват още няколко капки от него. Веднага след това мястото се почиства 4—5 пъти с тампон, напоен с бензин, подсушава се с чиста кърпа или фил­търна хартия и се посипва с талк. След като мястото изсъхне, талкът се изчетква и то се навлажиява с топъл глицерин, който се разтрива с пръст и след 5—10 мин се измива с гореща веда.

Ако след това почистване все пак са останали следи с жълте­никав оттенък, те се намокрят с тампон, напоен с 1—3%-ен раз­твор от кислородна вода. Избелването става на слънце или в за­топлено помещение, след което почистеното място се изплаква с дестилирана или дъждовна вода и се изсушава.

Много старите петна от парфюмите често оставят върху тъ­каните и най-вече върху утежнената естествена коприна жълте­никави налепи, които не могат да се отстранят с кислородна вода. В такива случаи се прибягва до ретуширане.

Петната от парфюми могат да се почистят и като се натрият неколкократно с меко парче плат напоено в топла смес от равни части 95%-ен спирт и глицерин. След това се промиват с гореща дестилирана вода и се подсушават през кърпа.

Вашият коментар